Görsel 6.xx deki senkron yukarı sayıcı devresinde flip flopların clock girişleri birleştirilerek clock sinyali aynı anda tüm flip floplara uygulanmaktadır. Toggle modda çalışan flip floplar, J ve K girişleri “1” olduğunda her clock palsinde konum değştirir. J ve K girişleri “0” olduğunda ise konumlarını korurlar. Sayma sırası tasarımına bağlı olrak devrede iki adet AND kapısı kullanılmıştır.

Görsel 6.xx: : Senkron ileri sayıcı devresi
MALZEME LİSTESİ
Adı | Özelliği | Sembolü | Görünüşü | Miktarı |
7476 | IC (Entegre) (DIL-16 kılıf) | 2 adet | ||
7408 | IC (Entegre) (DIL-14 kılıf) | 1 adet | ||
Direnç | 330Ω | 4 adet | ||
Direnç | 1kΩ | 1 adet | ||
Kondansatör | 1nF | 1 adet | ||
LED | Kırmızı | 4 adet | ||
Buton | Push buton (NO) | 1 adet |
İŞLEM BASAMAKLARI
- Görsel 6.xx’deki devreyi kurunuz.
- Besleme kaynağının (+) ucunu 7476 entegresinin 5 numaralı ayağına, (-) ucunu ise 13 numaralı ayağına bağlayınız.
- Besleme kaynağının (+) ucunu 7408 entegresinin 14 numaralı ayağına, (-) ucunu ise 7 numaralı ayağına bağlayınız. Devreye enerji veriniz.
- Clock butonuna her basıldığından Q çıkış ifadelerinin (LED’lerin) durumlarını ve onluk karşılığını Tablo xx’e yazınız.
DEĞERLENDİRMELER
Tablo xx Senkron İleri Sayıcı Devresi
CLK | Çıkışlar | Decimal eşdeğeri | |||
QD (D4) | QC (D3) | QB (D2) | QA (D1) | ||
0 | |||||
1 | |||||
2 | |||||
3 | |||||
4 | |||||
5 | |||||
6 | |||||
7 | |||||
8 | |||||
9 | |||||
10 | |||||
11 | |||||
12 | |||||
13 | |||||
14 | |||||
15 |
SORULAR
- Senkron sayıcıların özelliklerini araştırınız.
- Senkron ve Asenkron sayıcılar arasındaki ayırt edici özellik nedir?
No responses yet