AMAÇ: Opamplarlagerilim izleyici devresini kurarak çalışma prensibini kavrar, elde edilen deney sonuçlarını teoriyle karşılaştırmayı bilir.

                         

GİRİŞ:Opamplarla yapılan gerilim izleyicilerde kazanç 1 olduğu için band genişliği oldukça yüksektir. Giriş empedansı çok büyük, çıkış empedansı ise oldukça düşüktür. Devrede Vg=Vç dir. Gerilim izleyici devreler empedans uygunlaştırmak ya da devreleri birbirinden yalıtmak amacıyla kullanılır.

 opamp gerilim izleyici741

opamp gerilim izleyici isis dosyası

Evirmeyen yükselteç devresinde, Rf= 0 ve R1= ∞ yapıldığında gerilim izleyici devresi elde edilir. Çıkış gerilimi;

Uç =  Ug dir.

Görüldüğü gibi giriş gerilimi, çıkış gerilimi ile aynı genlik ve faza sahiptir. Devrenin giriş direnci büyük ve çıkış direnci küçüktür. Bundan dolayı empedans uygunlaştırmak amacıyla kullanılırlar.

 

DENEYİN YAPILIŞI:

  1. Devre elemanlarının sağlamlık kontrolünü yapınız.
  2. Bread – Board üzerine devreyi kurunuz.
  3. Sinyal generatörünü ile ölçüm tablosunda verilen giriş gerilimlerini uygulayınız.Çıkış gerilimlerini osilaskoptan inceleyip çiziniz.
  4. Sinyal generatörünü devreden çıkarınız. Ayarlı güç kaynağı ile ölçüm tablosunda verilen giriş gerilimlerini uygulayınız. Çıkış gerilimlerini osilaskoptan izleyip çiziniz.
  5. Sonuçları ölçüm tablosuna kaydediniz.

 

ÖLÇÜM TABLOSU:

Ug Ug Faz Farkı
AC 1 Vpp …… Vpp DC 1V ……… V  
AC 2 Vpp …… Vpp DC 2V ……… V  
AC 3 Vpp …… Vpp DC 3V ……… V  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Osilaskop Grafikleri  :

 

SORULAR        :

1.Gerilim izleyici devresinin giriş gerilimi maksimum kaç volt olabilir? Neden?

Gerilim izleyici devreleri, belirli bir aralıkta çalışabilir ve giriş gerilimi için bir maksimum sınırı olabilir. Bu sınır genellikle devrenin tasarımına, kullanılan bileşenlere ve belirli devrenin özelliklerine bağlı olarak değişebilir.

Genellikle, gerilim izleyici devrelerinde kullanılan bileşenlerin ve operasyonel amplifikatörlerin (op-amp’lerin) çalışma voltaj aralığı, giriş gerilimi maksimum olarak tanımlanır. Örneğin, bir op-amp tipik olarak belirli bir güç kaynağı gerilim aralığında (örneğin, +/- 15V gibi) çalışabilir.

Bu nedenle, gerilim izleyici devresinin giriş gerilimi maksimum olarak op-amp veya kullanılan bileşenlerin maksimum çalışma voltajına göre belirlenebilir. Ancak, devre tasarımı, güç kaynağı, bileşen seçimi ve devrenin spesifik amacına bağlı olarak bu değer değişebilir. Devrenin datasheet’ine bakmak veya belirli bir devre tasarımının özelliklerini incelemek, giriş gerilimi maksimum sınırlaması hakkında daha kesin bilgi sağlayabilir.

Categories:

Tags:

No responses yet

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dersler