Diyotla yapılan doğrultma işleminde diyodun eşik gerilimi olan 0,7 V altındaki gerilimler doğrultulamaz. Bu yüzden işlemsel yükselteçle yapılan doğrultmaç devreleri kullanılır. İşlemsel yükselteçle yapılan doğrultmaç devrelerinde mV seviyesindeki gerilimlerde bile doğrultma yapılabilir. Görsel 3.29’daki yarım dalga doğrultmaç devresinde eviren girişten verilen sinyalin negatif alternansında A noktası pozitif olur. D2 kesimde kalırken D1 iletime geçer ve RF devreye girer. Kazanç kadar yükseltilmiş sinyal Vç’den alınır. Vg’nin pozitif alternansında A noktası negatif olduğundan D2 iletimdedir. A noktasında D2’nin eşik gerilimi olan -0,7 V görülür. D1 ise kesimde olduğundan Vç = 0 V olur. Bu şekilde pozitif alternansları geçiren yarım dalga doğrultmaç elde edilir. Eğer çıkıştan negatif alternanslar alınmak istenirse D1 ve D2 ters çevrilir.

Görsel 3.29: Yarım dalga doğrultmaç devresi

                MALZEME LİSTESİ

Adı Özelliği Sembolü Görünüşü Miktarı
Opamp 741(DIL-08 kılıf) 1 adet
Direnç 10k 1 adet
Diyot 1N4001 1 adet
Diyot 1N4001 1 adet

 

                İŞLEM BASAMAKLARI

  1. Görsel 3.29’daki devreyi kurunuz.
  2. Sinyal jeneratörünü Vg noktasına bağlayınız. Vg noktasından 1 Vpp – 1 KHz’lik sinüs dalga sinyal uygulayınız, giriş ve çıkış sinyallerini ayrılan yerlere çiziniz.
  3. Vg noktasından 0,5 Vpp – 1 KHz’lik sinüs dalga sinyal uygulayınız, giriş ve çıkış sinyallerini ayrılan yerlere çiziniz.

 

                               SORULAR

  1. Diyot 0,7 V’un altında doğrultma yapabilir mi? Neden?
  2. Devreye 100 mV uygulandığında doğrultma işlemi gerçekleşir mi?
  3. RF direncinin çıkışa etkisi nedir?
  4. D1 ve D2’nin yönleri ters bağlandığında nasıl bir değişiklik olıur?

 

 

 

Tags:

No responses yet

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dersler