Görseldeki U2:A yükselteci toplayıcı görevi yapmaktadır. Girişindeki birden fazla sinyali toplayarak çıkışa aktarmaktadır. Mikrofon ve hat1 girişlerinde ön yükselteç kullanılırken hat2’de ön yükselteç kullanılmamıştır. Çıkışı daha güçlü olan sinyal kaynakları bu girişe bağlanabilir. Hat giriş sayısı çoğaltılarak mikser giriş sayısı arttırılabilir ve daha çok enstruman bağlanabilir. U2:B yükselteci gerilim izleyici yükselteç olarak kullanılmıştır. R10 ve R11 dirençleri ile oluşturulmuş referans nokrası bu yükseltecin girişine uygulanarak çıkışından daha kararlı ve gürültü seviyesi bastırılmış çıkış elde edilmesini sağlar.

Görsel Mikserdevresi

                MALZEME LİSTESİ

AdıÖzelliğiSembolüGörünüşüMiktarı
OpampLM358(DIL-08 kılıf)2 adet
Direnç1kΩ1 adet
Direnç22kΩ1 adet
Direnç33kΩ1 adet
Direnç47kΩ5 adet
Direnç100kΩ2 adet
Potansiyometre10kΩ1 adet
Potansiyometre100kΩ3 adet
Kondansatör 22pf/16V1 adet
Kondansatör 100nf/16V1 adet
Kondansatör2,2µf/16V1 adet
Kondansatör10µf/16V7 adet
Kondansatör100µf/16V1 adet

                İŞLEM BASAMAKLARI

  1. Görsel deki devreyi kurunuz.
  2. Girişlere birden çok mikrofon, ensturuman, cep telefonu, müzik çalar vb. bağlayınız.
  3. Çıkışı güç yükseltecine bağlayınız.
  4. Devreye enerji vererek çalışmasını gözlemleyiniz.
  5. Devredeki potansiyometrelerle kanalların ses seviyesini değiştirerek istenilen kanalı baskın, istenilen kanalı zayıflatacak şekilde ayarlayınız.
  6. Hat sayısını attıracak şekilde devreyi tasarlayınız.

                SORULAR

  1. Mikrofon hat2’ye bağlanırsa ne olur?
  2. Devredeki kuplaj kondansatörleri hangileridir?

Mikrofon hat2’ye bağlanırsa genellikle mikrofon sinyali bu hat üzerinden devreye alınır. Mikrofon sinyali genellikle çok düşük seviyelerde olabilir, bu nedenle ses düzeyi yeterince yükseltilmezse, istenmeyen gürültü veya sinyal zayıflığı olabilir. Hat2 genellikle bir giriş veya çıkış bağlantı noktası olabilir, bu nedenle bu bağlantı, mikrofonun devreye alınmasını sağlayabilir ya da sağlamayabilir. Genellikle devredeki belirli bileşenler veya konfigürasyonlar, mikrofonun bağlanmasının sonuçlarını belirleyebilir.

Devredeki kuplaj kondansatörleri, genellikle devre elemanları arasında sinyal iletimini sağlar ve DC bileşenlerin (örneğin, polarizasyon voltajları) iletilmemesini sağlamak için kullanılır. Hangi kondansatörlerin bu amaçla kullanıldığını kesin olarak belirtmek için devrenin tam tasarımını bilmek gerekir. Örneğin, bir bant durduran filtre devresindeki kuplaj kondansatörleri, sinyal yolu üzerindeki DC bileşenlerini engellemek için kullanılabilir.

Eğer devre şeması veya daha spesifik bilgiler varsa, hangi kondansatörlerin hangi amaçlarla kullanıldığını belirlemem daha doğru olabilir. Genellikle sinyal yolu üzerindeki kondansatörler, genellikle sinyallerin geçişini sağlayarak veya belirli frekanslardaki sinyalleri engelleyerek işlev görür. Bu nedenle, devre şeması veya daha fazla ayrıntı, hangi kondansatörlerin hangi amaçlarla kullanıldığını anlamamı sağlayabilir.

Tags:

No responses yet

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dersler