Görsel 2.11’daki devrede C1 kondansatörü R1 ve potansiyometre üzerinden şarj olur. C1 kondansatörü üzerindeki gerilim 30 volt civarındaki diyak eşik gerilimi üzerine çıktığında diyak iletime geçer. Diyak, triyakın tetiklenmesi için gerekli darbe sinyallerini sağlar. Diyağın iletime geçmesiyle triyak da tetiklenerek iletime geçer ve lamba yanar. Tetikleme akımının faz açısı kondansatör(C1) yardımıyla değiştirilir ve bu sayede triyak (BT136) ve yük (L1) üzerinde oluşan alternatif gerilimin dalga şekli ve büyüklüğü değişir. Karanlıkta çok yüksek direnç gösteren (MΩ) LDR açık devre gibi davranır. Aydınlıkta ise direnci azaldığından üzerine düşen gerilim de azalacaktır. LDR’ye paralel kondansatörün tetikleme seviyesine ulaşması daha uzun sürecektir. Tetikleme faz açısı arttığından triyak alternatif gerilimin kısa bir süresinde iletime geçecektir. AC gerilimin büyük bir kısmı lamba üzerine düşmeyecek ve lamba tam güçte yanmayacaktır.

Görsel 2.11: LDR kontrollü dimmer devresi

                MALZEME LİSTESİ

Adı Özelliği Sembolü Görünüşü Miktarı
Triyak BT136 (TO-220 kılıf) 1 adet
Diyak DB3 DO-35 1 adet
Direnç 33k 1 adet
Potansiyometre 220k 1 adet
Kondansatör 100nf/400V 1 adet
Lamba 220V 1 adet
LDR 5mm (10k) 1 adet

 

                İŞLEM BASAMAKLARI

  1. LDR’nin devreye bağlantısını yapmadan önce aydınlıkta ve karanlıkta (LDR’yi elle kapatarak) direncini ölçüp Tablo 2.10’ya yazınız.
  2. Görsel 2.11’daki devreyi kurunuz.
  3. Devre yüksek gerilimle çalıştığından devreye enerjiyi öğretmeniniz vermelidir!
  4. Elinizle LDR’yi karanlık ve aydınlık yaparak devrenin çalışmasını gözlemleyiniz.
  5. LDR’nin aydınlıkta ve karanlıkta verdiği en iyi tepkiyi potansiyometre ile ayarlayınız.

 

                DEĞERLENDİRMELER

Tablo 2.10: LDR Üzerine Düşen Gerilim

LDR Direnç (Ω)
Aydınlık  
Karanlık  

 

                SORULAR

  1. LDR üzerine düşen gerilim nasıl artmaktadır?
  2. LDR üzerine düşen gerilim diyak tetikleme gerilimin altında kaldığında ne olur?

 

 

  1. LDR Üzerine Düşen Gerilimin Artışı:
  • LDR (Işık Bağımlı Direnç), üzerine düşen ışık miktarına bağlı olarak direncini değiştirir. Daha fazla ışık, LDR’nin direncini azaltırken daha az ışık, direncini artırır. Dolayısıyla, üzerine düşen ışık arttıkça, LDR’nin direnci azalır ve buna bağlı olarak LDR üzerine düşen gerilim de artabilir.
  1. LDR Üzerine Düşen Gerilim ve Diyot Tetikleme Gerilimi:
  • Eğer LDR üzerine düşen gerilim diyotun tetikleme geriliminin altında kalırsa (örneğin, diyotun eşik geriliminden daha düşük bir gerilim), bu durumda diyot iletken hale geçmez. Diyot, genellikle bir eşik gerilimi aşmadan iletken duruma geçmez. Bu nedenle, LDR üzerine düşen gerilim diyotun tetikleme geriliminin altında kalırsa, diyot iletken hale geçmez ve devredeki akım geçişi engellenebilir.

Tags:

No responses yet

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dersler