Görsel deki devre kare dalganın düşük seviyesinde TR1 transistörü kesimde olduğunda C2 kondansatörü R2 üzerinden şarj olmaktadır. Kondansatör üzerindeki gerilim çıkışta testere dişi dalganın rampa kısmını oluşturur. Kare dalganın yüksek seviyesinde TR1 iletime geçtiğinden C2 kondansatörü transistörün kolektör ve emiteri üzerinden hızla deşarj olur. Böylece testere dişi dalganın bir saykılı oluşur. Miller devresinde çıkış sinyali, giriş sinyalinin yüksek seviyesinde oluşur. Boot strobe devresinde ise çıkış sinyali giriş sinyalinin düşük seviyesinde oluşur.

Görsel Boot strobe devresi

                MALZEME LİSTESİ

AdıÖzelliğiSembolüGörünüşüMiktarı
TransistörBC237 (TO-92 kılıf)1 adet
Direnç100kΩ1 adet
Direnç10kΩ1 adet
Kondansatör 10nf/16V2 adet

                İŞLEM BASAMAKLARI

  1. Görsel deki devreyi kurunuz.
  2. Vg noktasından 4 Vpp 1 KHz’lik kare dalga sinyal uygulayınız.
  3. Osiloskobu Vç noktasına bağlayınız.
  4. Devreye enerji veriniz
  5. Giriş ve çıkış sinyalini gözlemleyiniz.
  6. Giriş ve çıkış sinyalini ayrılan alana çiziniz.

                SORULAR

  1. Testere dişi dalga üreten devreler hangileridir?
  2. Boot strobe ile miller devresi arasındaki fark nedir?

Testere dişi dalga üreten devreler genellikle sinyal üretmek için kullanılır. Bu tür dalga formları, zamanlayıcı entegreler, özellikle 555 zamanlama entegresi veya operasyonel yükselteçler gibi entegre devrelerin belirli konfigürasyonlarıyla üretilebilir.

Boot strobe ve Miller devresi arasındaki farklar şunlardır:

  • Boot Strobe: Boot strobe, özellikle güç kaynaklarında ve MOSFET sürücülerinde kullanılan bir devreleme tekniğidir. Bu teknik, yüksek tarafında çalışan MOSFET sürücülerinde, yükselen kenetleyici gerilimin sürücü devresine sağlanması için kullanılır. Boot strobe, yüksek tarafı sürmek için kullanılan ve sürücü IC içinde bir yükseltici ile gerilimi artırmak için bir kondansatör kullanılan bir tekniktir.
  • Miller Devresi: Miller devresi, amplifikatörlerde kullanılan bir devreleme tekniğidir. Bu devre, giriş ve çıkış arasındaki kapasitif geçişlerin istenmeyen etkilerini azaltmak veya dengelemek için kullanılır. Miller entegre devresi, özellikle yüksek frekanslı işaretlerde, giriş-çıkış kapasitif etkileşimini dengelemek için kullanılır.

Her iki devre de farklı uygulama alanlarına sahiptir ve farklı prensiplere dayanır. Boot strobe, özellikle güç devrelerinde sürücü teknolojilerinde, Miller devresi ise genellikle amplifikatörlerde giriş ve çıkış arasındaki kapasitif etkileşimi düzeltebilir.

Tags:

No responses yet

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dersler