Bir motorun başlatma durdurma butonları ile mühürlemeli çalıştırmanın kapılarla yapılmış eş değeri görülmektedir. Başlatma, durdurma butonları ile AAR’nin kapalı kontağı kullanılmıştır.

Kumanda devresinde başlatma butonu ile mühürleme kontağı olarak kontaktörünün açık kontağı kullanılmıştır. Başlatma butonu ile açık kontak aynı yere (paralel) bağlı olduğu için kapı eşdeğeri olarak iki girişli “VEYA” kapısı kullanılmıştır. AAR kapalı kontağı, durdurma butonu, başlatma butonu ile “C” kontağının toplamı tek bir akım üzerine bağlı olduğu içinde üç girişli “VE” kapısı kullanılmıştır.
Durdurma butonu ile AAR’’nin akım geçerek “VE” kapısının üç girişinden ikisine mantık “1” uygulanır.

Başlatma butonuna basılmadığı için üçüncü girişe mantık “0” uygulandığı için çıkış “0” dır. Başlatma butonuna bastığımızda “VEYA” kapısının iki girişinden biri “1” olduğunda çıkışı “1” olacağı için “VE” kapısının üç girişinde “1” yapılmış olur. Bunun sonucunda “ÇIKIŞ” da “1” olur. Elimizi başlatma butonunden çektiğimizde “VEYA” kapısının diğer girişine “ÇIKIŞ” tan dolayı “1” olduğu için çıkışının “1” olmasını sürdürür.


Çıkışı “0” yapmanın iki koşulu vardır, ya durdurma butonuna basarak ya da AAR açılırsa üç girişli “VE” kapısından biri “0” olacağında çıkış “0” olmuş olur.

Motorun başlatma durdurma butonları ile mühürlemeli çalıştırılmasının kapılarla yapılması

 

 

74327408

Malzeme Listesi:

  • 7432
  • 7408
  • 3xPCB buton
  • 470Ω
  • Led

Motorun başlatma durdurma butonları ile mühürlemeli çalıştırılmasının kapılarla yapılması isis dosyası

Categories:

Tags:

No responses yet

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dersler